Apa Itu Suis Elektrik dan Apakah Pilihan Umumnya?

Di setiap alat elektrik atau elektronik, salah satu penambahan utama adalah suis. Tanpa suis, tidak mungkin anda boleh mengendalikan perkakas. Setiap perkakas mempunyai penggunaan suis sendiri dan mempunyai berbagai jenis yang terpasang padanya. Baca lebih lanjut untuk mengetahui lebih lanjut mengenai mereka dan cara memilih yang terbaik untuk perkakas tertentu.

Apa itu Suis?

Suis elektrik, dengan cara paling mudah, dapat dijelaskan sebagai alat yang mengatur aliran elektrik dalam litar. Setiap perkakas mempunyai rangkaian yang memberikan elektrik kepadanya, yang menjadikan alat hidup dan mati. Untuk mempermudah dan mematikan, suis dipasang. Mereka berfungsi pada mod binari, iaitu, ia aktif sepenuhnya atau mati sepenuhnya. Terdapat beberapa jenis yang dapat dipilih berdasarkan aplikasi dan kemudahan penggunaannya.

Jenis Suis Popular

Terdapat beberapa jenis suis di luar sana. Di sini, mari kita bincangkan beberapa yang paling popular dalam kategori.

Slide: ini digunakan dalam projek dan perkakas elektrik kecil dan sederhana. Dalam ini, suis meluncur dari mati ke titik dan sebaliknya untuk mengawal aliran elektrik.
Toggle / rocker: ini mudah dikenali sebagai yang digunakan di papan suis isi rumah. Ini memiliki tuas bersudut yang menjaga suis dalam posisi bersudut hidup dan mati.
Suis pintu: ini sangat biasa di tempat larangan seperti hospital dan bilik kebal. Ini dilekatkan pada bingkai pintu dan menutup dan membuka pintu bertindak sebagai hidup dan mati atau litar.


Suis tekan butang: suis butang tekan biasa digunakan pada peralatan elektrik yang lebih kecil. Dalam ini, suis ditekan untuk menghidupkan dan mematikan litar. Dalam beberapa kes, butang kembali ke posisi semula dan dalam beberapa keadaan, ia tetap berada pada posisi hidup atau mati hingga ditekan lagi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *